Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
BAKTERİYEL ZOONOTİK ETKENLER |
İkinci düzey |
MİK 509 |
Seçmeli |
1 |
6.00 |
6.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
-
|
Eğitimin dili
|
Türkçe
|
Koordinatör
|
PROF. DR. GÖKÇEN DİNÇ
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
Yrd. Doç. Dr. Gökçen Dinç
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
Yrd. Doç. Dr. Nurettin Canakoğlu
|
Dersin veriliş şekli
|
Teorik sunum ve laboratuvar uygulama
|
Dersin amacı
|
Zoonozlar ve bakteriyel zoonotik etkenler hakkında detaylı bilgi verilmesi
|
Dersin tanımı
|
Bakteriyel zoonotik etkenler
|
1- |
ZOONOZ TANIMI VE ZOONOZLARA GENEL BAKIŞ
|
2- |
ZOONOZLARIN SINIFLANDIRILMASI VE BAKTERİYEL ZOONOZLAR
|
3- |
BACILLUS ANTHRACİS VE ŞARBON
|
4- |
BRUSELLA TÜRLERİ VE BRUSELLOZ
|
5- |
KAMPİLOBAKTER TÜRLERİ VE KAMPİLOBAKTERİYOZ
|
6- |
FRANCISELLA TULARENSIS VE TULAREMİ
|
7- |
SALMONELLA TÜRLERİ VE SALMONELLOZ
|
8- |
MİKOBAKTERİ TÜRLERİ VE MİKOBAKTERİYOZ
|
9- |
KLAMİDYA TÜRLERİ VE PSİTAKOZ/ORNİTOZ
|
10- |
BARTONELLA TÜRLERİ VE BARTONELLOZ
|
11- |
BORRELIA TÜRLERİ, LYME BORELİYOZ VE TEKRARLAYAN ATEŞ
|
12- |
ENTEROHEMOROJİK ESCHERICHIA COLI VE NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR
|
13- |
LEPTOSPİRA TÜRLEİR V LEPTOSPİROZ
|
14- |
LİSTERİA TÜRLERİ VE LİSTERİYOZ
|
15- |
RİKETSİYA TÜRLERİ VE RİKETSİYOZLAR
|
16- |
ZOONOTİK STAFİLOKOK, STREPTOKOK, VİBRİO VE YERSİNYALAR
|
17- |
NADİR GÖRÜLEN BAKTERİYEL ZOONOZLAR
|
18- |
ZOONOZLARIN YASAL DURUMU
|
19- |
ZOONOZLARLA İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLAR
|
20- |
ZOONOZLARDAN KORUNMA
|
1- |
Zoonotik hastalıkların tanımını ve sınıflandırmasını yapabiliyor olmak
|
2- |
Önemli bakteriyel zoonotik etkenleri ve neden oldukları hastalıkları sayabiliyor olmak
|
3- |
Zoonozların yasal durumu ve korunma yolları bilebilir olmak
|
4- |
|
5- |
|
6- |
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
Bakteriyoloji, viroloji, mikoloji ve immünoloji alanında kanıta dayalı ve güncel bilgi ve beceriler kazanmak.
|
|
2- |
Bilimsel araştırmalar için kanıta dayalı bilgiyi kullanmak.
|
|
3- |
Mikrobiyoloji alanında projeler geliştirmek.
|
|
4- |
Bilimsel araştırma sonuçlarını analiz edebilmek.
|
|
5- |
Bilimsel istatistiksel değerlendirmeleri irdeleyebilmek.
|
|
6- |
Bilimsel çalışmada etik prensiplerinin önemi hakkında farkındalık kazanmak.
|
|
7- |
Bilimsel bilgiye ulaşmak için kütüphane ve e-kaynakları kullanmak.
|
|
8- |
Mikrobiyoloji alanıyla ilgili cihaz ve aletler hakkında bilgi sahibi olmak.
|
|
9- |
Mikrobiyoloji laboratuvarlarını iyi laboratuvar uygulamaları ve biyogüvenlik kurallarına uygun şekilde kullanmak.
|
|
10- |
Bilimsel okumalar ve araştırmalar sonucunda edindiği bilgileri ulusal ve uluslararası alanda sunabilmek.
|
|
11- |
Ulusal ve uluslararası projelerde araştırmacı olarak rol alır, interdisipliner araştırmalar yapmak.
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
14
|
2
|
28
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
14
|
2
|
28
|
Ödevler
|
14
|
2
|
28
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
10
|
3
|
30
|
Kısa sınavlar
|
0
|
0
|
0
|
Ara sınavlara hazırlık
|
1
|
8
|
8
|
Ara sınavlar
|
1
|
2
|
2
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
14
|
1
|
14
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
1
|
10
|
10
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
1
|
2
|
2
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
150
|
AKTS
|
|
|
6.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
0
|
0
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
0
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
Ders notları
|
Yardımcı Kaynaklar
|
1- Doğanay M, Altıntaş N, Eds. Zonozlar; Hayvanlardan İnsanlara Bulaşan Enfeksiyonlar, 1. Baskı. Ankara: Bilimsel Tıp Yayınevi, 2009.
2-Goldstein EJC. Infections from pets. In: Cohen J, Powderly WG, Opal SM, Eds. Infectious Diseases, Expert Consult, 3rd Edition. Philadelphia: Mosby/Elsevier, 2010
3-Krauss H,Weber A, Appel M, Enders B, Isenberg HD, Schiefer HG, Slenczka W., Graevenitz A, Zahner H. Eds. Zoonoses, Infectious diseases transmissible from animals to humans. Appendix A: Animal bite infections. 3rd edt. Washington DC: ASM Press,2003.
|
|