Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Pedodonti (ankara Ü. Ort. Dr) > ET BİLİMİ
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ET BİLİMİ Üçüncü düzey VBH 530 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. NURHAN ERTAŞ ONMAZ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. NURHAN ERTAŞ ONMAZ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Bu dersin amacı öğrencileri etin yapısı, kimyası ve özellikleri ile üretilen et ürünleri ve üretim teknolojileri hakkında bilgilendirmektir.
Dersin tanımı Et Bilimi ve Teknolojisi, etin yapısı ve özellikleri ile et ürünlerinin genel özellikleri ve teknolojisi ile ilgili bilgi veren bir derstir.

Dersin içeriği
1- Giriş, et endüstrisinin önemi ve ülke ekonomisine katkısı, etin tanımı ve çeşitleri
2- Etin bileşimi (kimyasal yapısı, su, protein, yağ, vitamin ve mineraller)
3- Karkas parçalama, kesimden sonra etin pH’sında görülen değişiklikler, rigor mortis ve etlerin olgunlaştırılması, DFD, PSE etler, cold shortening, çözünme sertliği, etlerin yapay olarak olgunlaştırılmaları
4- Etin Kalite Nitelikleri
5- Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması
6- Et muhafaza metotları, et üretiminde kullanılan temel materyaller ve katkı maddeleri
7- Sucuk teknolojisi
8- Sosis, Salam Teknolojisi
9- Pastırma teknolojisi
10- kavurma, konserve teknolojisi
11- Kanatlı ürünleri teknolojisi (kanatlı etleri ve kimyasal özellikleri, kesim aşamaları, muhafaza metotları)
12- Su ürünleri teknolojisi (balık eti ve kimyasal özellikleri, muhafaza metotları)
13- Et ve et ürünlerinin ambalajlanması
14- Et işletmelerinde personel hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Mezbahalar, çeşitleri ve yapısal özellikleri
2- Kasaplık hayvanlarda sistematik muayene
3- Et muayenesi açısından önemli hastalıklar ve patolojik değişikliklerin teşhisi ve yasal çerçeve içinde karar verebilme yetisi
4- Kasın ete dönüşmesi, etin olgunlaşması
5- Et Ürünleri Teknolojisi
6- Mezbahalarda temizlik ve sanitasyon, HACCP konsepti
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Pedodonti teorilerini uygulama bilgi ve yeteneği geliştirebilme
2- Tıbbi alanlar başta olmak üzere farklı disiplinlerle çalışarak yeni bilgiler oluşturabilme
3- Pedodonti alanıyla ilgili bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme, öğrenmeyi yönlendirebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilme
4- Pedodonti alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak kurgulayabilme, çözüm yöntemi geliştirebilme, çözebilme, sonuçları değerlendirebilme ve gerektiğinde uygulayabilme
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 5 5 25
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 8 1 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 10 2 20
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 8 2 16
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 5 5 25
Toplam iş yükü     152
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Ali Arslan. (2013). Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi. Medipress, Malatya.
Yardımcı Kaynaklar Ümit Gürbüz. (2009). Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi. Selçuk Üniv Basımevi, Konya

Ders ile ilgili dosyalar