Giriş | English

Lisans > Turizm Fakültesi > Turizm İşletmeciliği > KARİYER PLANLAMA
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
KARİYER PLANLAMA Birinci düzey TUR113 Zorunlu 1 2.00 2.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Yok
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HALİT AKIN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ REHA KILIÇHAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Yüz yüze
Dersin amacı Turizm mesleği ve sektörü ile ilgili ve öğrencilerin mesleki kariyerleri ile ilgili temel bilgiler vermek.
Dersin tanımı Turizm mesleğinin genel özellikleri, turizmde meslek kariyeri, üniversitenin idari ve akademik yapılanması, fakültenin idari ve akademik yapılanması, fakültede eğitim öğretim planı, staj uygulamaları, turizm sektöründe çalışma alanları, hizmet sektörü, otelcilik, seyahat acentacılığı, havayolu taşımacılığı, yiyecek ve içecek işletmeciliği, kamu sektörü ve turizm, turizmde akademik kariyer, yurtdışındaki uygulamalar ve Türkiye ile karşılaştırması ile ERASMUS, FARABİ ve MEVLANA değişim programları hakkında derinlemesine bilgi verilmesini kapsamaktadır.

Dersin içeriği
1- Turizm Mesleğinin Genel Özellikleri
2- Turizmde Meslek Kariyeri
3- Üniversitenin İdari ve Akademik Yapılanması
4- Yüksekokulun İdari ve Akademik Yapılanması
5- Yüksekokulda Eğitim Öğretim Planı
6- ERASMUS, FARABİ ve MEVLANA Değişim Programları ile Staj Uygulamaları
7- Turizm Sektöründe Çalışma Alanları
8- Hizmet Sektörü, Otelcilik
9- Seyahat Acentacılığı
10- Havayolu Taşımacılığı
11- Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği
12- Kamu Sektörü ve Turizm
13- Turizmde Akademik Kariyer
14- Yurtdışındaki Uygulamalar ve Türkiye ile Karşılaştırması.
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Turizm mesleğini tanır.
2- Turizm sektörünün dinamiklerini anlar.
3- Turizm sektöründeki kariyer yolları hakkında bilgi sahibi olur.
4- Dünyada ve Türkiye''deki turizm alanındaki gelişmeleri takip eder.
5- Yurtdışı eğitim fırsatlarını öğrenir ve değişim programları hakkında bilgi sahibi olur.
6- Turizmde kariyer imkanları hakkında bilgi sahibi olur.
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur,
2- Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur,
3- İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü C1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
4- İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir,
5- Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir,
6- Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, sentezler, analiz eder, yorumlar ve değerlendirir,
7- Sahip olduğu bilgiyi bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır,
8- Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir,
9- Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır,
10- İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur,
11- Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular,
12- Turizm alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular,
13- Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır,
14- Kendini kişisel ve mesleki anlamda sürekli geliştirir, kendi kendine öğrenme için sorumluluk alır ve bunu gösterir,
15- Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir,
16- Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur,
17- Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar,
18- Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgiye sahip olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser,
19- Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur,
20- Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 4 4
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 4 4
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     38
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Karamustafa, K. (2014), Turizm Mesleği Ders Notları, Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi.
Yardımcı Kaynaklar Yardımcı dökümanlar; yönergeler, yönetmelikler.

Ders ile ilgili dosyalar