Giriş | English

Lisans > Tip Fakültesi > Tip > GÖĞÜS HASTALIKLARI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi D.TİPİ AKTS kredisi Ders bilgileri
GÖĞÜS HASTALIKLARI Birinci düzey ELK620 Seçmeli 12 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri YOK
Eğitimin dili TÜRKÇE
Koordinatör PROF. DR. İNSU YILMAZ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı PROF.DR. RAMAZAN DEMİR PROF.DR. İNCİ GÜLMEZ PROF.DR. SEMA OYMAK DOÇ.DR. HAKAN BÜYÜKOĞLAN YRD.DOÇ.DR. NURİ TUTAR YRD.DOÇ.DR. İNSU YILMAZ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı YOK
Dersin veriliş şekli SINIF DERSİ VE PRATİK EĞİTİM
Dersin amacı “GÖĞÜS HASTALIKLARI” STAJININ SONUNDA DÖNEM VI ÖĞRENCİLERİ; SIK GÖRÜLEN SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ VE UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARININ TANISINI KOYABİLECEK VE ACİL SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARINA MÜDAHALEDE BULUNUP BİRİNCİ BASAMAK DÜZEYİNDE SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNİ YAPABİLECEKLERDİR.
Dersin tanımı DÖNEM VI' DA HER İKİ YARIYILDA AYDA BİR AÇILAN VE HER AY YAKLAŞIK 4 ÖĞRENCİNİN ALABİLECEĞİ, 4 HAFTALIK SÜRELERDE VERİLEN BİR EĞİTİMDİR.

Dersin içeriği
1- KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI
2- ASTIM
3- PNÖMONİLER
4- AKCİĞER KANSERLERİ
5- PULMONER TROMBOEMBOLİ
6- AKUT ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI
7- BRONŞEKTAZİLER
8- SOLUNUM SİSTEMİ SEMPTOMLARINA YAKLAŞIM
9- PULMONER HİPERTANSİYON VE KORPULMONALE
10- AKCİĞERİN MANTAR HASTALIKLARI
11- İNTERSİTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI
12- TÜBERKÜLOZ VE TEDAVİSİ
13- PLEVRA HASTALIKLARI
14- PARAZİTER AKCİĞER HASTALIKLARI
15- ARDS
16- SİGARA VE SAĞLIĞA ZARARLARI
17- UYKUDA SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
18- SARKOİDOZ
19- PRATİK DERS KONULARI: SOLUNUM SİSTEMİ MUAYENESİ; PATOLOJİK SOLUNUM SESLERİ; PEF UYGULAMALARI; SFT UYGULAMALARI; TORAKS RADYOLOJİSİ; PPD UYGULAMALARI; İNHALER KULLANMA TEKNİKLERİ.
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- SOLUNUM SİSTEMİNİN FİZİK MUAYENESİNİ YAPABİLECEK, PATOLOJİK DURUMLARI AYIRT EDİP PATOLOJİK MUAYENE BULGULARINI AYIRICI TANI ESASLARINA GÖRE YORUMLAYABİLECEK; AKCİĞER GRAFİSİNİN FARKLI TEKNİKLERİNİ BİLİP, HANGİ DURUMLARDA HANGİ TETKİKLERİN İSTENMESİ GEREKTİĞİNE KARAR VERİP BU GRAFİLERİ YORUMLAYABİLECEK; PPD YAPABİLECEK VE YORUMLAYABİLECEK; FARKLI HASTALIKLARDA ÖRNEK REÇETELER YAZABİLECEK; SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARINDA SIK KULLANILAN İNHALER YÖNTEMLERİ UYGULAYABİLECEK.
2- FARKLI VANTİLATÖR TEKNİKLERİNİ VE UYGULAMALARINI GÖRECEK, SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ, ZİRVE AKIM HIZI ÖLÇÜMÜNÜ YORUMLAYABİLECEK; ASTIM, KOAH GİBİ HAVA YOLLARINDA DARALMA İLE GİDEN HASTALIKLARIN TANISINI KOYABİLECEK, STABİL DÖNEM VE ATAK DÖNEMLERİNDEKİ HASTALARI TEDAVİ EDEBİLECEK.
3- AKUT BRONŞİT, TOPLUM KAYNAKLI PNÖMONİ GİBİ ALT SOLUNUM YOLLARI ENFEKSİYONLARININ TANISINI KOYABİLECEK, TEDAVİSİ YAPABİLECEK, KOMPLİKASYONLARI AÇIKLAYABİLECEK; TOPLUM KAYNAKLI PNÖMONİLERİN AĞIRLIĞINA GÖRE SEVKİNİ YAPABİLECEK.
4- AKCİĞER KANSERLERİNDEN ŞÜPHELENİP TANI VE TEDAVİSİ İÇİN YÖNLENDİRME YAPABİLECEK
5- TÜBERKÜLOZ HASTALIĞININ TEŞHİSİNİ KOYABİLECEK VE TEDAVİSİNİ YAPABİLECEK, TÜBERKÜLOZ İLE SAVAŞTA TOPLUM BİLİNCİNİN OLUŞUMUNDA KATKIDA BULUNABİLECEK.
6- TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN BIRAKTIRILMASI TEDAVİLERİNİ ÖĞRENECEK VE UYGULAYABİLECEK; ÇEVRESEL VE MESLEKİ AKCİĞER HASTALIKLARINI TANIYIP, TEDAVİ EDEBİLECEK; ÇEVRESEL VE MESLEKİ AKCİĞER HASTALIKLARINDAN KORUNMADA TOPLUMDA BİLİNÇ OLUŞTURULMASINI SAĞLAYACAK
7- VENÖZ TROMBOEMBOLİZMİN RİSK FAKTÖRLERİNİ SAYABİLECEK, VENÖZ TROMBOEMBOLİNİN TANI VE TEDAVİSİNİ YAPABİLECEK; PULMONER HİPERTANSİYONU TANIYIP, AYIRICI TANISINI VE BUNA GÖRE TEDAVİSİNİ YAPABİLECEK.
8- PLEVRAL SIVISI OLAN BİR HASTANIN FİZİK MUAYENE VE AYIRICI TANI ÖZELLİKLERİNİ BİLİP, İLGİLİ MERKEZLERE SEVK EDEBİLECEK; PARAZİTER VE FUNGAL AKCİĞER HASTALIKLARINI TANIYABİLECEK; BRONŞEKTAZİLİ HASTAYI TANIYIP, TEDAVİ EDEBİLECEK, KOMPLİKASYONLARINI AÇIKLAYABİLECEK;
9- ARDS’Yİ TANIYIP, ACİL MÜDAHALESİNİ BİLECEK VE YÖNLENDİREBİLECEKLERDİR; İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARININ SEMPTOM VE FİZİK MUAYENE BULGULARINI ÖĞRENİP, BU HASTALIKLARI TANIYABİLECEK.
10- SOLUNUM SİSTEMİNDE EN SIK GÖRÜLEN SEMPTOMLARI VE BUNLARIN AYIRICI TANI VE TEDAVİSİNİ YAPABİLECEK, HASTA KLİNİK ÖZELLİKLERİNİN ÖZETLEYEBİLECEK, YORUMLAYABİLECEK VE TARTIŞABİLECEK.

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- İnsan bedeninin normal fiziksel ve psikolojik işleyişinin ana basamaklarını bilir.
2- Fiziksel, biyolojik, kültürel ve sosyal çevre faktörlerinin insan sağlığına etkilerini açıklayabilir. Bireyleri çevresiyle bir bütün olarak değerlendirir.
3- Hastalık ve yaralanmaların hücre, doku ve organlarda oluşturduğu yapısal ve fonksiyonel değişiklikleri ve bunların yol açtığı semptom ve bulguları açıklayabilir.
4- Çağdaş hekimlik anlayışına uygun hasta yönetiminin gerektirdiği hekimlik becerilerini (tanı, tedavi, izlem, rehabilitasyon ve acil girişim) bilir ve uygular.
5- Tıbbi uygulamalarını maliyet – etkili yaklaşımlara dayandırır.
6- Sevk edilmesi gereken hastaları seçebilir ve uygun koşullarda sevk edebilir.
7- Birey ve toplum sağlığını korumaya ve geliştirmeye yönelik temel ilkeleri bilir ve uygular.
8- Sağlık hizmetlerinin sunumunda güncel uygulamaları ve hukuki düzenlemeleri bilir.
9- Mevcut düzenlemelere uygun şekilde tıbbi ve adli kayıt tutabilir ve gerekli bildirimleri yapabilir.
10- Mesleğini uygularken hastalar, hasta yakınları, meslektaşları, diğer sağlık çalışanları ve diğer paydaşlarla etkin iletişim kurar.
11- İnsani ve mesleki değerlerle etik ilkelere uygun davranır.
12- Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin biçimde kullanır.
13- Hekimlik mesleğinde yaşam boyu öğrenmenin önemini bilir, farklı kaynaklardan güvenilir bilgiye ulaşabilir ve elde ettiği bilgileri eleştirel yaklaşımla yorumlayabilir.
14- Sağlık hizmetlerinin sunumunda kullanılan alet ve cihazlar hakkında bilgi sahibidir, birinci basamak koşullarında kullanılması beklenen alet ve cihazları kullanabilir.
15- Bilimsel araştırma planlayabilir, verileri toplayabilir, değerlendirebilir, araştırma raporu hazırlayabilir, hazırladığı raporu yurt içi veya yurt dışı bir dergide yayınlayabilir veya bir bilimsel toplantıda sunabilir.
16- Türkçeyi doğru ve etkili biçimde kullanır.
17- En az bir yabancı dili; mesleksel literatürü anlayacak, yorumlayacak ve öğrendiklerini hekimlik uygulamalarına taşıyabilecek düzeyde kullanabilir.
18- Temel yöneticilik ve liderlik becerilerine sahiptir.
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 25 3 75
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 0 0 0
Ara sınavlar 0 0 0
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavı 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     75
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 0 0
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   0
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   100
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   0
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı 1-TEMEL AKCİĞER SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI DERS KİTABI. NOBEL TIP KİTAPEVLERİ, İSTANBUL 2011 2-SOLUNUM SİSTEMİ VE HASTALIKLARI TEMEL BAŞVURU KİTABI 1-2. İSTANBUL MEDİKAL YAYINCILIK, İSTANBUL 2010
Yardımcı Kaynaklar 1-Fishman’s Pulmonary Diseases and Disorders

Ders ile ilgili dosyalar