Giriş | English

Lisans > İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi > Maliye > MONETARY POLICY
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
MONETARY POLICY Birinci düzey C-İKT306 Seçmeli 6 5.00 5.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Dersin ön koşulu bulunmamaktadır.
Eğitimin dili İngilizce
Koordinatör ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ MUHAMMED İKBAL DURMUŞ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı Dr. Öğr. Üyesi Ali Gökhan Yücel
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Ders teorik ve uygulamalı olarak uzaktan eğitim yöntemi ile yürütülmektedir. Öğretim yöntemi olarak sunum, soru-cevap ve tartışma yöntemleri izlenecektir.
Dersin amacı Bu ders öğrencilere lisans düzeyinde para politikasının temel kavramları ve yöntemleri hakkında bilgi kazandırmayı amaçlamaktadır.
Dersin tanımı Bu ders paranın ve finans kuruluşlarının ekonomilerdeki rolünü açıklamaktadır. Bu kapsamda para ekonomisinin temel teorilerini ortaya konulacak ve IS-LM çerçevesinde para ve maliye politikası konularını analiz edilecektir.

Dersin içeriği
1- Para, banka ve finansal sistem ilişkisi
2- Finansal sisteme genel bir bakış
3- Merkez Bankaları
4- Para arzı süreci
5- Para politikası araçları
6- Para politikasının yürütülmesi: Strateji ve taktikler
7- Uluslararası finansal sistem
8- Ara sınav
9- Miktar teorisi, enflasyon ve para talebi
10- IS eğrisi
11- Para politikası ve toplam talep eğrisi
12- Toplam talep - toplam arz analizi
13- Para politikası teorisi
14- Para politikasında beklentilerin rolü
15- Para politikasında aktarım mekanizmaları
16- Final Sınavı
17- Final Sınavı
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Öğrenciler paranın ne olduğunu tanımlayabilecek, paranın işlevlerini özetleyebilecek, farklı ödeme sistemlerini belirleyebilecek, M1 ve M2 para kaynaklarını karşılaştırabileceklerdir.
2- Öğrenciler, bankacılık sisteminin gelişiminin tarihsel bağlamını tanıyabilecekler; bir merkez bankasının yapısını, temel özelliklerini ve işlevlerini tanımlayabileceklerdir.
3- Öğrenciler rezerv piyasasının dengesini çizebilecek ve para politikasındaki değişikliklerin denge federal fon oranını nasıl etkileyebileceğini gösterebilecek; geleneksel para politikası araçlarının nasıl uygulandığını ve her aracın göreceli avantajlarını ve dezavantajlarını tartışabileceklerdir.
4- Öğrenciler, para politikası yapıcılarının takip edebileceği altı potansiyel hedefi belirleyebilecekler.
5- Öğrenciler, paranın miktar teorisinin ima ettiği gibi, kısa vadede ve uzun vadede para büyümesi ve enflasyon arasındaki ilişkiyi değerlendirebilecekler; Bütçe açıklarının hangi koşullar altında enflasyonist para politikasına yol açabileceğini belirtebilecekler; Para talebinin likidite tercihi teorisinin altında yatan nedenler özetleyebileceklerdir.
6- Öğrenciler, toplam talebin (veya planlanan harcamaların) dört bileşenini listeleyebileceklerdir; toplam talebin dört bileşenini belirleyen faktörleri listeleyip açıklayabilecek; mal piyasası dengesini çizebilecek; IS eğrisini hangi faktörlerin nasıl kaydırdığını açıklayabileceklerdir.
7- Öğrenciler, nominal federal faiz oranındaki değişikliklerin kısa vadeli reel faiz oranları üzerindeki etkisini kavrayacaklar, para piyasası (LM) eğrisini kaydıran faktörleri ve nasıl kaydırdıklarını açıklayabileceklerdir.
8- Öğrenciler toplam talep eğrisini ve onu kaydıran faktörleri, toplam arz eğrisini ve onu kaydıran faktörleri örneklendirebilecekdir.
9- Öğrenciler, para politikası yapıcılarının toplam talep şokları, geçici arz şokları ve kalıcı arz şokları koşullarında karşılaştıkları politika seçimlerini tartışabilecekler; para politikası yapıcılarının neden uzun vadede herhangi bir enflasyon oranını hedefleyebileceğini ancak uzun vadede bir toplam çıktı seviyesini hedefleyemeyeceğini açıklayabileceklerdir.
10- Öğrenciler Lucas eleştirisini özetleyebilecekler; güvenilir bir merkez bankasının önemini tartışabilecekler ve ; Merkez bankalarının nasıl kredibilite oluşturabileceklerini belirtebileceklerdir.

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Maliye alanı ile ilgili kavramsal ve kuramsal bilgilere uygulamadaki yansımaları da göz önüne alacak şekilde ileri düzeyde sahip olur
2- Mali olay ve olguları ekonomik, sosyal ve hukuki boyutlarıyla açıklar, mali göstergelere ilişkin verileri yorumlayabilir ve analiz edebilir
3- Maliye alanına ilişkin sorunları tespit edebilir, gerek ekip gerek bireysel olarak sorunları çözebilir, elde edilen bulguları rapor haline getirip sunabilir.
4- Teorik bilgilerinden hareketle mali sorunlara ilişkin sebep-sonuç ilişkisini kurarak bu sorunların çözümüne ilişkin politikalar ve stratejiler geliştirir.
5- Vergilemenin teorik ve hukuki altyapısını öğrenme, gelişmeleri takip edebilme, vergisel konularda toplumun farklı kesimlerine destek sağlama.
6- Maliye alanında bir yabancı dili kullanabilir, uluslararası literatürü takip edebilir, bilimsel ve mesleki konularda iletişim kurabilir.
7- Ekonomi biliminin teorik temelleri hakkında ileri seviyede bilgi sahibi olur, iktisadi gelişmeleri makro ve mikro düzeyde kuramsal açıdan değerlendirebilir.
8- Kamu mali yönetimi ve kamu bütçe sistemi hakkında bilgi sahibi olur, uygulanan politikalar ile arasında bağlantı kurabilir.
9- Muhasebe kayıt sistemi bilgisine sahip olur, işletmelerin mali ve finansal yapısını analiz eder ve yorumlar.
10- Temel bilgi teknolojilerini kullanarak, alanına özgü problemlere teknolojiye dayalı çözümler üretir.
11- İktisadi ve sosyal olayların analiz edilmesi için gerekli nitel ve nicel yöntemleri kullanabilir.
12- Sorumluluklarını yerine getirirken temel insani haklara ve özgürlüklere, çevre sağlığına, kültürel ve ahlaki değerlere saygılı faaliyet ve davranış sergiler.
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 3 42
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 12 2 24
Ödevler 10 2 20
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 20 20
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 25 25
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 2 5 10
Toplam iş yükü     143
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Mishkin, Frederic. The economics of money, banking, and financial markets (12. baskı) Pearson education, 2019
Yardımcı Kaynaklar Özatay, Fatih. Parasal İktisat: Kuram ve Politika (6. baskı), Efil Yayınevi, 2019

Ders ile ilgili dosyalar