Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Besin Hijyeni ve Tek.(doktora) > ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ VE HALK SAĞLIĞI
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ VE HALK SAĞLIĞI Üçüncü düzey VBH 666 Seçmeli 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Bu dersi almak için gerekli özel bir şart bulunmamaktadır.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör DOÇ. DR. HARUN HIZLISOY
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı YRD.DOÇ. DR. HARUN HIZLISOY
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
Dersin veriliş şekli Ders öğretim üyeleri tarafından teorik olarak yapılacaktır. Teorik derslerde slayt ve barkovizyon gibi görsel araçlar kullanılarak öğrencinin derse olan dikkatini sürdürmesi sağlanacaktır. Pratik uygulamalarda ise Anabilim dalı laboratuarları imkanları kullanılacaktır.
Dersin amacı Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların antibiyotik dirençliliği, antibiyotik direnç mekanizmaları ve antibiyotik direncinin saptanmasına ilişkin kullanılan rutin laboratuvar testleri hakkında bilgiler kazandırmaktır.
Dersin tanımı Gıdalarda bulunan ya da sonradan gıdalara bulaşan mikroorganizmaların antimikrobiyallere dirençliğini ve direnç mekanizmalarını inceleyen bir derstir.

Dersin içeriği
1- Antibiyotiklere dirençli Gıda kaynaklı mikrobiyal salgınlar
2- Su kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
3- Beyaz et kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
4- Kırmızı et kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
5- Su ürünleri kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
6- İnsan ve Veteriner Hekimlikte kullanılan önemli antibiyotikler
7- Ara sınav
8- Antibiyotik çeşitliliği
9- Antibiyotiklerin etki mekanizması
10- Antibiyotiklere direnç mekanizması
11- Staphylococcus aureus kaynaklı gıda enfeksiyoları ve antibiyotiklere dirençliliği
12- Salmonella türleri kaynaklı gıda enfeksiyoları ve antibiyotiklere dirençliliği
13- Listeria monocytogenes kaynaklı gıda enfeksiyoları ve antibiyotiklere dirençliliği
14- Escherichia coli O157:H7 kaynaklı gıda enfeksiyoları ve antibiyotiklere dirençliliği
15- Campylobacter türleri kaynaklı gıda enfeksiyoları ve antibiyotiklere dirençliliği
16- Yarıyıl sonu sınavı
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların antibiyotik dirençliliği
2- Antibiyotik direnç mekanizmaları
3- Antibiyotik direncinin saptanmasına ilişkin kullanılan rutin laboratuvar testleri
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- Besin Hijyeni ve Teknolojisi alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir
2- Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir
3- Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle karşılaştığı problemler ile ilgili çözüm üretebilir ve uygulayabilir
4- Birey ve halk sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir
5- Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır
6- Besin Hijyeni ve Teknolojisi ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir
7- Meslektaşları, diğer meslek mensupları ve gıda endüstris çalışanları ile iyi iletişim kurabilir
8- Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır
9- Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir
10- Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 4 56
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 3 12 36
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 3 3
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 6 6
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     145
AKTS     6.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı Antibiotic resistance in Foodborne Pathogens, DeWall CS, Roberts C, Catella C.2012
Yardımcı Kaynaklar

Ders ile ilgili dosyalar