Giriş | English

Doktora > Sağlik Bilimleri Enstitüsü > Veteriner Zootekni (doktora) > MEZBAHALARDA SANİTASYON
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
MEZBAHALARDA SANİTASYON Üçüncü düzey VBH 533 1 6.00 6.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri Herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör PROF. DR. NURHAN ERTAŞ ONMAZ
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı DOÇ. DR. NURHAN ERTAŞ ONMAZ
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı Yok
Dersin veriliş şekli Yüz Yüze
Dersin amacı Bu dersin amacı mezbahalarda asgari ve teknik hijyenik şartlarının oluşturulması, sağlıklı ve güvenilir kesim koşullarının sağlanması, sanitasyonla ilgili çeşitli terimler, işlem esnasında kullanılan materyaller hakkında bilgilendirmektir.
Dersin tanımı Bu ders, sanitasyon ile ilgili temel kavramlar ve mezbahalarda hijyenik şartlarının oluşturulmasını ele alır.

Dersin içeriği
1- Temizlik, sterilizasyon, dezenfeksiyon, hijyen, sanitasyon gibi temel kavramlar
2- Temel mezbaha yapısı ve asgari hijyen şartları
3- Temel mezbaha yapısı ve asgari hijyen şartları
4- Temel mezbaha yapısı ve asgari hijyen şartları
5- Temizlik işlemi prosesi-programı
6- Temizlik işlemi prosesi-programı
7- Sanitasyonda kullanılan materyaller ve özellikleri
8- Sanitasyonda kullanılan materyaller ve özellikleri
9- Kullanılan suyun özellikleri
10- Kullanılan suyun özellikleri
11- Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin mikrobiyolojik kontrolü
12- Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin fiziksel kontrolü
13- Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin kimyasal kontrolü
14- Biofilm
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Mezbahaların yapısal özellikleri
2- Temizlik ve sanitasyon prensipleri
3- Mezbahalarda asgari ve teknik hijyenik şartlarının oluşturulması
4- ISO 22000 ve HACCP sistemlerinin mezbahalarda uygulanması
5-
6-
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 1 14
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 1 10 10
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 3 3
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 3 3
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     46
AKTS     2.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 100
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   100
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı İnternet Erişimi
Yardımcı Kaynaklar Wilbur A.G. 1994. CGMP’S/Food Plant Sanitation, CTI Publications, Inc. USA.

Ders ile ilgili dosyalar