Dersin adı |
Dersin seviyesi |
Dersin kodu |
Dersin tipi |
Dersin dönemi |
Yerel kredi |
AKTS kredisi |
Ders bilgileri |
HAYVANCILIK EKONOMİSİ |
Üçüncü düzey |
VZT 672 |
Seçmeli |
1 |
6.00 |
6.00 |
Yazdır |
Ön koşul dersleri
|
YOK
|
Eğitimin dili
|
TÜRKÇE
|
Koordinatör
|
PROF. DR. SAVAŞ SARIÖZKAN
|
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı
|
DOÇ. DR. SAVAŞ SARIÖZKAN
|
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı
|
DOÇ. DR. SAVAŞ SARIÖZKAN
|
Dersin veriliş şekli
|
TEORİK, KONU ANLATIMLI, SUNUM
|
Dersin amacı
|
Ekonomik bir uğraş olan hayvancılık ile ilgili olarak hayvancılık işletmelerinde temel işletmecilik fonksiyonlarını kullanabilen, işletme sonuçlarını ekonomik ilkeler ışığında değerlendirebilen uzman personel yetiştirmektir.
|
Dersin tanımı
|
Hayvancılıkta ekonomik bakış açısını sağlamak
|
1- |
Hayvancılık ekonomisinin tanımı ve kapsamı
|
2- |
Hayvancılıkta temel ekonomik faaliyetler
|
3- |
Hayvancılığın Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi
|
4- |
Hayvansal ürünlerde piyasalar ve fiyat oluşumu
|
5- |
Hayvancılık işletmelerinde optimizasyon teknikleri
|
6- |
Hayvancılık işletmeciliğinde kullanılan ekonomik prensipler
|
7- |
Sınav
|
8- |
İşletmelerin ekonomi içindeki yeri ve önemi
|
9- |
Hayvancılık sektöründe işletme ve çeşitleri
|
10- |
Hayvancılıkta işletmelerin sosyo-ekonomik yapısı
|
11- |
Hayvancılık işletmelerinde fizibilite etüdü çalışmaları
|
12- |
Teoride kar planlaması
|
13- |
Uygulamada kar planlaması
|
14- |
Sınav
|
15- |
|
16- |
|
17- |
|
18- |
|
19- |
|
20- |
|
1- |
Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı ile ilgili veri toplama, değerlendirme, strateji ve politika oluşturma
|
2- |
Farklı hayvan türleri ile ilgili refah, biyo-güvenlik, sürü sağlığı ve yönetimini bilerek uygulayabilme
|
3- |
Hayvansal üretimle ilgili ortaya çıkan sorunları bilimsel ve ekonomik perspektifle çözebilme
|
4- |
Multidisipliner çalışmaya yatkın ve ekonomik bakış açısına sahip olma
|
5- |
|
6- |
|
7- |
|
8- |
|
9- |
|
10- |
|
*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
|
1- |
|
|
2- |
|
|
3- |
|
|
4- |
|
|
5- |
|
|
6- |
|
|
7- |
|
|
8- |
|
|
9- |
|
|
10- |
|
|
11- |
|
|
12- |
|
|
13- |
|
|
14- |
|
|
15- |
|
|
16- |
|
|
17- |
|
|
18- |
|
|
19- |
|
|
20- |
|
|
21- |
|
|
22- |
|
|
23- |
|
|
24- |
|
|
25- |
|
|
26- |
|
|
27- |
|
|
28- |
|
|
29- |
|
|
30- |
|
|
31- |
|
|
32- |
|
|
33- |
|
|
34- |
|
|
35- |
|
|
36- |
|
|
37- |
|
|
38- |
|
|
39- |
|
|
40- |
|
|
41- |
|
|
42- |
|
|
43- |
|
|
44- |
|
|
45- |
|
|
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder |
Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
|
|
Sayısı
|
Süresi (saat)
|
Sayı*Süre (saat)
|
Yüz yüze eğitim
|
8
|
4
|
32
|
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme)
|
8
|
4
|
32
|
Ödevler
|
7
|
7
|
49
|
Sunum / Seminer hazırlama
|
2
|
8
|
16
|
Kısa sınavlar
|
2
|
1
|
2
|
Ara sınavlara hazırlık
|
2
|
8
|
16
|
Ara sınavlar
|
1
|
1
|
1
|
Proje (Yarıyıl ödevi)
|
0
|
0
|
0
|
Laboratuvar
|
0
|
0
|
0
|
Arazi çalışması
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık
|
0
|
0
|
0
|
Yarıyıl sonu sınavı
|
0
|
0
|
0
|
Araştırma
|
0
|
0
|
0
|
Toplam iş yükü
|
|
|
148
|
AKTS
|
|
|
6.00
|
Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
|
Yarıyıl içi değerlendirme
|
Sayısı
|
Katkı Yüzdesi
|
Ara sınav
|
1
|
100
|
Kısa sınav
|
0
|
0
|
Ödev
|
0
|
0
|
Yarıyıl içi toplam
|
|
100
|
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı
|
|
40
|
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı
|
|
60
|
Genel toplam
|
|
100
|
Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
|
Ders kitabı
|
doç.dr.savaş sarıözkan-ders notları
|
Yardımcı Kaynaklar
|
hayvancılık ekonomisi ders notları
|
|