Giriş | English

Lisans > Halil Bayraktar Sağlik Hizmetleri M.y.o. > Ameliyathane Hizmetleri > SAĞLIK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM
 
Dersin adı Dersin seviyesi Dersin kodu Dersin tipi Dersin dönemi Yerel kredi AKTS kredisi Ders bilgileri
SAĞLIK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM Birinci düzey SEC207 Seçmeli 3 3.00 3.00 Yazdır
   
Dersin tanımı
Ön koşul dersleri -
Eğitimin dili Türkçe
Koordinatör ÖĞRETİM GÖREVLİSİ FATİH ALTAN
Dersi veren öğretim eleman(lar)ı ÖĞRETİM GÖREVLİSİ DR. FATİH ALTAN
Yardımcı öğretim eleman(lar)ı -
Dersin veriliş şekli Derste sunuş ve buluş yolu stratejileri ışığında, anlatım, tartışma yöntemleri, soru- cevap, örnek olay, gözlem vb. teknikler uygulanacaktır.
Dersin amacı 1.Yönetimin tanımı, yönetim biliminin tarihsel gelişimine ilişkin temel kavramlar bilgisi 2.Koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmetleri bilgisi 3.Yönetim kaynakları, bilgisi 4.Sağlık işletmelerinin amaçları, türleri, hukuksal yapıları,kavrayabilme 5.Hastanelerin gelişimi, tipleri ve fonksiyonları, kavrayabilme 6.Yataksız sağlık kuruluşlarını, kavrayabilme 7.Yönetim kademeleri bilgisi 8.Yönetim süreçlerini açıklayabilme 9.Devlet kavramı, Anayasa, yönetim organları,bilgisi 10.Türkiye’de sağlık hizmetlerinin örgütlenmesi,kavrayabilme 11.Türkiye’de hastane işletmeleri organizasyonu, kavrayabilme 12.Uluslar arası sağlık örgütleri, bilgisi 13.Türk sağlık finansman kuruluşları, bilgisi 14.Sağlık işletmelerinde personel yönetimi, sağlık mevzuatı bilgisi
Dersin tanımı Yönetimin tanımı, tarihsel gelişim, kaynakları, kademeleri, süreçleri, sağlık işletmelerinin amaçları, türleri, hukuksal yapıları, hastane tipleri ve fonksiyonları, yataksız sağlık kuruluşları, devlet kavramı, Anayasa, yönetim organları, sağlık hizmetlerinin örgütlenmesi, hastane işletmeleri organizasyonu, uluslar arası sağlık örgütleri, finansman kuruluşları, personel yönetimi, sağlık mevzuatı

Dersin içeriği
1- Yönetimin tanımı, yönetim biliminin tarihsel gelişimi
2- Koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmetleri
3- Yönetim kaynakları
4- Sağlık işletmelerinin amaçları, türleri, hukuksal yapıları
5- Hastanelerin gelişimi, tipleri ve fonksiyonları
6- Yataksız sağlık kuruluşları
7- Yönetim kademeleri
8- Yönetim süreçleri
9- Devlet kavramı, Anayasa, yönetim organları
10- Türkiye’de sağlık hizmetlerinin örgütlenmesi
11- Türkiye’de hastane işletmeleri organizasyonu
12- Uluslar arası sağlık örgütleri
13- Türk sağlık finansman kuruluşları
14- Sağlık işletmelerinde personel yönetimi, sağlık mevzuatı
15-
16-
17-
18-
19-
20-

Dersin öğrenme çıktıları
1- Sağlık hizmetlerinin sınıflandırılmasının öğrenilmesi
2- Hastanelerin gelişimi, tipleri ve fonksiyonlarının öğrenilmesi
3- Sağlık işletmelerinin amaçları, türleri, hukuksal yapılarının öğrenilmesi
4- Türkiye’de sağlık hizmetlerinin örgütlenmesinin öğrenilmesi
5- Sağlık işletmelerinde personel yönetimi, sağlık mevzuatının öğrenilmesi
6- Yönetim süreçlerinin kavranması
7-
8-
9-
10-

*Dersin program yeterliliklerine katkı seviyesi
1- İnsan vücudunun temel yapısı, organ ve sistemlerine ait tanım ve terimleri, yerleşimleri, komşulukları ve işleyişleri hakkında bilgi sahiptir.
2- Sağlığın korunması, sistemlere ait hastalıklar ve acil durumlarda ilk yardım bilgisine sahiptir.
3- Ameliyat odasındaki bütün alet ve cihazların periyodik kontrollerini yaptırır.
4- Ameliyat masasının her ameliyattan önce kontrolünü sağlar, hazır hale getirir ve gerekli malzemeleri hazırlar.
5- Ameliyat için hastaya uygun pozisyon verir.
6- Ameliyat sonrasında cerrahi aletlerin, malzemelerin ve ortamın dezenfeksiyonunu sağlayarak yeniden kullanıma hazır hale getirir.
7- Ameliyat sırasında hastadan çıkartılan herhangi bir cerrahi materyalin uygun bir şekilde ilgili birime gönderilmesini sağlar.
8- Cerrahi malzemelerin sterilizasyonunu ve uygun şartlarda muhafaza edilmesini sağlar.
9- Hastanın ameliyat odasına alınmasına ve ameliyat sonrası transportuna yardımcı olur.
10- Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe dahil olur.
11- Kendi alanı ile ilgili teknolojileri kullanır.
12- Birey ve halk sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma konularında yeterli bilince sahiptir.
13- Alanıyla ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve mesleki bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır.
14- Bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurar ve mesleki uygulamalarda kullanır.
15- Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir.
16- Alanıyla ilgili temel mesleki yasal mevzuatı anlar. Sosyal, kültürel ve hukuksal hak ve sorumluluklara uygun hareket eder.
17- Kalite yönetimi ve süreçlerine katılır.
18- Diğer sağlık disiplinleri ile çalışır.
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
26-
27-
28-
29-
30-
31-
32-
33-
34-
35-
36-
37-
38-
39-
40-
41-
42-
43-
44-
45-
Yıldızların sayısı 1’den (en az) 5’e (en fazla) kadar katkı seviyesini ifade eder

Planlanan öğretim faaliyetleri, öğretme metodları ve AKTS iş yükü
  Sayısı Süresi (saat) Sayı*Süre (saat)
Yüz yüze eğitim 14 2 28
Sınıf dışı ders çalışma süresi (ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum / Seminer hazırlama 0 0 0
Kısa sınavlar 0 0 0
Ara sınavlara hazırlık 1 8 8
Ara sınavlar 1 1 1
Proje (Yarıyıl ödevi) 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Arazi çalışması 0 0 0
Yarıyıl sonu sınavına hazırlık 1 8 8
Yarıyıl sonu sınavı 1 1 1
Araştırma 0 0 0
Toplam iş yükü     74
AKTS     3.00

Değerlendirme yöntemleri ve kriterler
Yarıyıl içi değerlendirme Sayısı Katkı Yüzdesi
Ara sınav 1 40
Kısa sınav 0 0
Ödev 0 0
Yarıyıl içi toplam   40
Yarıyıl içi değerlendirmelerin başarıya katkı oranı   40
Yarıyıl sonu sınavının başarıya katkı oranı   60
Genel toplam   100

Önerilen veya zorunlu okuma materyalleri
Ders kitabı 1. Sağlık İşletmeleri Yönetimi (Tengilimoğlu D, Işık O, Akbolat M, Ankara-2012). 2. Hastane ve Sağlık Kurumları Yöneticiliği (Kavuncubaşı Ş, Yıldırım S, Ankara,2010) 3.Hastane yöneticiliği (Hayran O, Sur H. Istanbul –1997) 4.Sağlik Hizmetleri el kitabı (Hayran O, Sur H. Istanbul –1998)
Yardımcı Kaynaklar -

Ders ile ilgili dosyalar